'Yörük Demek Cumhuriyet Demektir'
Yörüklüğü bir ırk ya da mezheple karıştırmamak gerektiğine dikkat çeken Başkan Böcek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yörüklük bugün burada bizi bir araya getiren, bizi biz yapan kültürdür. Türkiye Cumhuriyeti'nin ruhunda yatan közdür. Yörüklük, Anadolu'nun kaybolan yüreğinde taşıdığı sırdır. Yörüklük; doğayla barışık, tüm canlılara saygı duyan bir yaşam biçimidir. Yörüklük; içi dışı bir, özü sözü bir olmaktır. Göçebe ruhuyla özgürlüğün simgesidir Yörüklük. Türk milletinin özüdür. Yörük demek Cumhuriyet demektir. İşte biz bugün Cumhuriyetimizin 100. Yılında, bu güç ve kuvvetle, Türk dünyasından-Balkanlardan gelen kardeşlerimizle, yurdumuzun dört bir yanından gelen Yörük-Türkmen derneklerimizle, hemşehri derneklerimizle, torosların Yörükleriyle festivalimizi çok büyük bir coşkuyla kutluyoruz."
Başkan Böcek, festivale katılmak için Anadolu'dan ve dünyanın pek çok Türk Cumhuriyetinden gelen konuklara ve festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini, Yunus Emre'nin “Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz" sözleriyle tamamladı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2'nci Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali'nde Yörük göçü ile başlayan ve gün boyu süren etkinliklerin ardından resmi açılış töreni gerçekleşti. Yörük Türkmen Festivali'nin açılışında sahne alan ünlü sanatçı Haluk Levent, izleyenlere müzik şöleni yaşattı.
Coşkulu Açılış
Aksu At Çayırı Mevkii festival alanındaki törene; Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Aksu Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin, Kırgızistan Büyükelçisi Ruslan Kazakbayev, ilçe belediye başkanları, Yörük Türkmen Dernekleri, Türk dünyasından konuklar, çeşitli kurum ve kuruluşlar, kadın kooperatifleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Antalya Valisi Hulusi Şahin ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tören öncesinde festival alanını gezerek, konuk ve vatandaşlarla buluştu.
Müzik, Dans Ve Atlı Akrobasi Gösterileri
25 bağımsız Türk Cumhuriyeti'nin katıldığı festivalin ilk günü renkli etkinliklere sahne oldu. Uluslararası katılımcılar Aksu At Çayırı Mevkii'ndeki alana kurulan iki farklı sahnede birbirinden renkli müzik ve gösteriler gerçekleşti. Türk Ocakları - Türk Dünyası Müzik Topluluğu Konseri, Çağatay Aras - Suphi Aras Konseri, Kırgızistan Koreografi Okulu Dans Grubu Gösterisi, Azerbaycan Vatan Dans Grubu Gösterisi, Kazakistan Danesh Rakishev Filarmoni Orkestrası ve halk oyunları gösterilerini sunuldu. Eskişehir Sultan Atlı Okçuluk Kulübü'nün gösterisi ise izleyenlerin nefesini kesti. Etkinlikte sporcuların atlı akrobasi ve yerde ok atma gösterisi ilgiyle izlendi. Açılış öncesi ise sahneye Ebru Özdemir çıktı. Özdemir hareketli şarkılarıyla alandaki kalabalığa müzik dolu anlar yaşattı.
Haluk Levent'ten Müzik Şöleni
Açılış töreninin ardından ise sahne alan ünlü müzik sanatçısı Haluk Levent sahne aldı. Türk rock müziğinin sevilen sesi Haluk Levent, söylediği parçaları ile alanı dolduran vatandaşlara müzik şöleni sundu. Konserde en sevilen şarkılarını seslendiren Haluk Levent, izleyenlere coşku dolu dakikalar yaşattı. Konser sonrasında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ünlü sanatçı Haluk Levent'e konser anısına Döşemealtı halısı takdim etti.
Yörük kültürünün yoğun yaşandığı Antalya'da Yörüklerin güz göçüne denk gelen 3-5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen 2'nci Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali, büyük coşkuya sahne oldu. Türk dünyasını buluşturan festivale, 25 bağımsız Türk Cumhuriyeti, 81 Yörük Türkmen Derneği, il ve ilçe düzeyinde 25 belediye, vakıf ve kooperatifler ile 36'sı Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, 8'i kadın kooperatifinden gelen 44 sanatçı katıldı.
Yörük kültürünün en iyi şekilde tanıtıldığı 2. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali, dolu dolu etkinliklere ev sahipliği yaptı. Aksu İlçesi Solaklı Mahallesi At Çayırı Mevkii'nde yaklaşık 400 dönüm alan üzerine kurulan festival alanında kültür şöleni yaşandı. Haluk Levent, Elif Buse Doğan gibi ünlü sanatçılarla konserleriyle festivale renk kattı.
GELENEKSEL KIYAFETLER, YEMEKLER VE MÜZİKLER
Türk dünyası halk oyunları ve müzik gösterilerinin gerçekleştiği festival alanında üç gün boyunca çadır kuran Yörükler, gelenek ve göreneklerini tanıttı. Yörükler, birbirinden renkli geleneksel kıyafetleri, kendilerine has müzikleri ve yemekleriyle renkli görüntüler oluşturdu. Festivali ziyaret edenler yöresel lezzetlerin tatma fırsatı buldu. Çadırların önlerinde Yörük kültürünü anlatan hediyelik eşyalar sergilendi. İsteyen davetliler deve ve midilli atlara binerek alanı gezdi. Atlı okçuluk gösterileri ise izleyenlerin nefesini kesti. Bilim çadırında gerçekleşen söyleşilerde Yörük kültürü tanıtıldı.
MUHTEŞEM ETKİNLİKLER
Yörük Türkmen Festivalinin son gününde de Oğuz Kaan sahnesinde gün boyu birbirinden farklı etkinlikler vatandaşlarla buluştu. Lider Kadınlar Platformu Dostluk Korosu Konseri - Kırım Ailesi Dans Grubu Gösterisi, Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Halk Oyunları Ekibi Gösterisi, Tabriz Dance Group - Navai Sahra Gonbad Art Institute Halk Oyunları Gösterisi (İran), izleyenlere keyifli saatler yaşattı. Festivalin son gününde Uygur Türkleri ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Durmuş Ali Arslan arasında karşılıklı hediyeleşmeler oldu. Uygur Türkleri temsilcileri Başkan Muhittin Böcek'e Türk dünyasını Antalya'da bir araya getirdiği için teşekkürlerini iletti.
KATILIMCILARA TEŞEKKÜR
Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Durmuşali Arslan da üç gün boyunca festivale akın eden Antalyalılara, Yörük Türkmen Dernekleri ve Türk dünyasından katılımcılara teşekkür ederek, “2023 yılında, Yörüklerimizin yaz göçü dönemi olan Hıdırellez'de planlanan 2. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivalimizi, 11 ilimizi etkileyen elim deprem felaketi nedeni ile ertelemiştik. Türk Dünyası'nın katılımı ile Yörüklerimizin güz göçünde 3-5 Kasım tarihleri arasında bu muhteşem festivalimizi gerçekleştirdik. Bizi yalnız bırakmayan tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz. Üç gün boyunca muhteşem etkinliklerle tam bir Yörük kültür ve tarih buluşmasına tanıklık ettik. Herkese teşekkür ediyoruz" dedi.
Düzenleme Kurulu
Muhittin BÖCEK | Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı |
Dr. Durmuş Ali ARSLAN | Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı |
Dr. Nurettin Mert BATU | Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı |
Doç. Dr. Önder BİLGİN | Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı |
Mehmet BALIK | Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı |
İsmail OSKAY | Antalya Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı |
Okan YAVUZ | Antalya Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı V. |
Selma GENÇEL | Antalya Büyükşehir Belediyesi Şube Müdürü |
Mehmet ŞENGÜL | Antalya Büyükşehir Belediyesi Şube Müdürü V. |
Yorum Yazın