GÜNDEM

İBB Başkanı Sn.Ekrem İmamoğlu hapis istemi kaç yıl? İBB iddianamesinde neler var? Borsa İBB iddianamesi ardından CHP kapatma talebiyle sert düştü!

|
295008 Görüntüleme
Ekrem İmamoğlu hapis istemi kaç yıl? İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek, basın toplantısıyla gündeme damga vurdu. Uzun süredir beklenen İBB iddianamesi nihayet kamuoyuna açıklandı. Başsavcı Gürlek, iddianamenin bugün saat 15.00’te mahkemeye teslim edileceğini açıkladı ve sürece dair detayları paylaştı. Peki İBB iddianamesinde neler var, Ekrem İmamoğlu hapis istemi kaç yıl? İşte tüm detaylar... Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 10.810,62 puandan başlarken, günün ilk yarısında yüzde 0,14 değer kazanarak 10.804,15 puana yükselmişti. 14:30 sonrasında açıklanacağı duyurulan 3.900 sayfalık İBB İddianamesine ise yatay seyrini koruyan endeks tepkisiz kaldı.
İBB Başkanı Sn.Ekrem İmamoğlu hapis istemi kaç yıl? İBB iddianamesinde neler var? Borsa İBB iddianamesi ardından CHP kapatma talebiyle sert düştü!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB iddianamesinin ardından Yargıtay'a CHP hakkında kapatma davasına yönelik bildirimde bulundu. Son dakika açıklaması yapan Başsavcılık ise "Cumhuriyet Halk Partisi’nin kapatılması yönünde bildirimde bulunulmamıştır, iddianamede de açıkça belirtildiği gibi siyasi partiler kanunu gereği bildirimde bulunulmuştur" ifadesini kullandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek, basın toplantısında merakla beklenen İBB iddianamesini kamuoyuna duyurdu. İddianamenin bugün saat 15.00’te mahkemeye sunulacağı bildirildi. Peki Ekrem İmamoğlu hapis istemi kaç yıl? İBB iddianamesinde neler var? İşte tüm ayrıntılar...

Ekrem İmamoğlu hapis istemi kaç yıl? Ekrem İmamoğlu için 828 yıldan 2352 yıla kadar hapis istendi

İBB iddianamesi içeriği nedir? İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Mart’ta gerçekleştirilen İBB operasyonu sonrası yürütülen soruşturmayı tamamladı ve iddianameyi mahkemeye sunmaya hazırlanıyor. Başsavcı açıklamasında, dosyanın toplam 3.900 sayfa olduğunu, 402 şüpheli hakkında 143 farklı eyleme ilişkin iddianame hazırlanacağını belirtti.

İddianamede, Ekrem İmamoğlu’nun örgüt kurucu lideri olarak yer aldığı, ihalelerin süreçlerinin nasıl dizayn edildiğinin detaylı şekilde anlatıldığı ifade edildi. Dosyada, Mehmet Murat Çalık’ın WhatsApp yazışmaları ve ikrar niteliğindeki belgeler yer alıyor. Soruşturma kapsamında belirlenen kamu zararı, toplam suç tarihinden itibaren 160 milyar TL ve 24 milyon dolar olarak hesaplandı ve 95 taşınmaz belgelenmiş durumda. Suç tarihi 10 yıllık bir süreci kapsıyor. İddianamenin giriş bölümünde suç örgütünün yapısı ve şeması detaylandırıldı. Dosyada 6 örgüt yöneticisi bulunuyor ve dijital delillerin büyük kısmı çözümlendi. Örgüt lideri olarak görülen İmamoğlu, diğer şüphelilerin işlediği suçlardan da sorumlu tutuluyor.

Ayrıca, Hüseyin Gün’ün örgüt yöneticisi olarak yargılanacağı, Beylikdüzü ve Şişli belediye başkanlarının da dosyada yer alacağı bildirildi. İSKİ, İGDAŞ ve Boğaziçi tesis yönetimi ile ilgili ek iddianame hazırlıkları devam ediyor; incelemeler henüz tamamlanmadı dedi.

 

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,24 değer kaybederek 10.789,03 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 21,59 puan ve yüzde 0,20 artışla 10.810,62 puana çıktı. Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 15,12 puan ve yüzde 0,14 artışla 10.804,15 puana çıktı. Toplam işlem hacmi 55,8 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,24 değer kaybederken holding endeksi yüzde 0,68 değer kazandı. Sektör endekslerinde en çok yükselen yüzde 2,87 ile ticaret, en çok düşen ise yüzde 2,14 ile bilişim oldu. BIST 100 endeksinde teknik açıdan 10.900 ve 11.000 seviyeleri direnç, 10.700 ve 10.600 puan seviyeleri de destek konumunda izleniyor.

İddianameye tepki sınırlı oldu 19 Mart'ta gözaltına alınarak sonrasında tutuklu yargılanan Ekrem İmamoğlu ve 402 şüphelinin de yer aldığı 3.900 sayfalık İBB İddianamesi açıklandı. İmamoğlu'nun gözaltına alınması sürecinde 19 Mart ile birlikte 3 günde endekste yüzde 19,4 seviyesinde değer kaybı görülmüştü.  Bugün açıklanan iddianame sonrasında ise endeks tepki vermedi. 14:30 itibarıyla 10780 puan seviyesinde olan BIST 100 endeksi 15:00 itibarıyla 10755 seviyelerinde işlem gördü.

CHP'ye kapatma talebi düşüşü tetikledi  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bugün duyurduğu İBB iddianamesinin ardından Yargıtay'a Cumhuriyet Halk Partisi hakkında Anayasa’nın 69. maddesince kapatma davasına yönelik bildirimde bulundu. Bu haberle Borsa İstanbul'da sert satışlar başladı.  15:30 itibarıyla düşüş yüzde 3'ü aşarak BIST 100 endeksi 10758 puan seviyesinde 10400 puan seviyesine kadar geriledi. Bankacılık endeksinde düşüş yüzde 5'e yaklaştı. 

Küresel piyasalarda risk iştahı yüksek ABD Senatosunun federal hükümetin yeniden açılmasına yönelik geçici bütçe tasarısını onaylaması küresel piyasalarda risk iştahının artmasını sağladı. Avrupa borsalarına paralel alış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi günün ilk yarısını pozitif bir seyirle tamamladı. Yurt içinde ticaret satış hacmi, eylülde yıllık bazda yüzde 10,3, perakende satış hacmi de yüzde 14,3 yükseldi. Analistler günün geri kalanında veri gündeminin sakin olacağını belirtti. 

 

Yorum Yazın

Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.