İBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Volkan Demir başkanlığında yürütülen ihale sürecinde, 38 kişi şartname alırken evrakları eksiksiz olan 23 katılımcı yarıştı.
Plakalar 6 Milyon TL Üzerinde Alıcı Buldu İhalede açılış, 34 TUA 650 plakalı taksinin 6 milyon 250 bin TL + KDV bedelle satılmasıyla yapıldı. Gün sonunda plakalar 6 milyon 140 bin TL ile 6 milyon 250 bin TL (+ KDV) arasında değişen fiyatlarla alıcı buldu.
Son satışlarla birlikte sistem kapsamında ihale edilen toplam plaka sayısı 656’ya ulaşırken, bu plakaların 587’si halihazırda İstanbul sokaklarında aktif olarak hizmet veriyor. İhaleyle satılan plakaların kullanım hakkı ise 29 yıl ile sınırlandırılmış durumda.
Taksicilikte "Yeni Nesil" Dönem: Güvenli, Şeffaf ve Kayıt Altında
Uygulama Bazlı Taksi Sistemi; yolcular, şoförler ve yatırımcılar için uçtan uca denetlenebilir ve tamamen dijital bir altyapı sunuyor. İBB lisanslı uygulamalar üzerinden çalışan bu model, İstanbul ulaşımına şu yenilikleri getiriyor:
-
Yolcu Seçme ve Kısa Mesafe Sorununa Son: Araçlar yalnızca dijital uygulama üzerinden çağrılabildiği için "yolcu seçme", "kısa mesafe almama" ve "fazla ücret talebi" gibi kentsel kronik sorunların önüne geçiliyor.
-
Şeffaf Yolculuk: İstanbullular ve turistler; yolculuk öncesinde aracın plakasını, şoför bilgilerini ve gidecekleri güzergâh detaylarını uygulama üzerinden anlık görebiliyor.
-
Trafikte Boş Dolaşım Azalacak: Taksilerin yolcu ararken oluşturduğu boş dolaşım trafiği, dijital çağrı sistemiyle minimuma indirilecek. Verilere göre, sisteme katılan her bir taksinin yaklaşık 8 özel aracı trafikten çekmesi öngörülüyor.
İBB, dijitalleşen bu yeni ulaşım modeliyle hem kent trafiğine nefes aldırmayı hem de İstanbul’a yakışır, güvenli ve modern bir taksi hizmetini kalıcı hale getirmeyi hedefliyor.

Yorum Yazın