GÜNDEM

Karadeniz'de Tehlike Çinsi Yükseldi: 24 Saatte Üç Türkiye Bağlantılı Gemi Hedef Alındı

|
495712 Görüntüleme
Emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu, Karadeniz’de Türkiye bağlantılı ticari gemilere yönelik tehditlerin alarm verici boyutlara ulaştığına dikkat çekerek kritik bir değerlendirme paylaştı. Son 24 saat içerisinde Romanya ve Bulgaristan’ın Münhasır Ekonomik Bölgelerinde peş peşe yaşanan İHA saldırıları, bölgedeki deniz ticaret güvenliğini derinden sarsarken, can kayıpları ve gemi batmalarıyla sonuçlandı.
Karadeniz'de Tehlike Çinsi Yükseldi: 24 Saatte Üç Türkiye Bağlantılı Gemi Hedef Alındı

Son 24 Saatin Bilançosu: İki Gemi Battı, Biri Hasar Gördü

Bölgeden aktarılan bilgilere göre, Karadeniz'deki tırmanış art arda şu olaylarla kendini gösterdi:

  • 5 Ekim – Royad Mammadov (Romanya MEB): Kıyıdan yaklaşık 30 deniz mili açıkta İHA saldırısına uğrayan Türkiye bağlantılı ticari gemi battı. Saldırıda 2 denizci hayatını kaybederken, 11 kişi kurtarıldı.

  • 6 Ekim Sabaha Karşı – ALFA WATAN (Bulgaristan MEB): Togo bayraklı ve Mersin merkezli Baraka Shipping'e ait/işletmesinde olan ticari gemi, İHA saldırısı sonucu batarak sulara gömüldü.

  • 6 Ekim Sabaha Karşı – ABLE (Bulgaristan MEB): Palau bayraklı ve Türkiye merkezli Ocean Eagle Shipping & Trading tarafından işletilen gemi saldırıda hasar gördü. 18 kişilik mürettebat tahliye edilirken, Bulgar makamları geniş çaplı arama-kurtarma operasyonu başlattı.

Diplomasi Trafiği Sürüyor Ancak Yetersiz Kalıyor

Türkiye, Karadeniz’de ticari gemilerin hedef alınmasının durdurulması amacıyla taraflarla yoğun bir temas süreci yürütüyor. Geçmişteki Tahıl Koridoru benzeri bir deniz güvenliği düzenlemesi veya moratoryum üzerinde çalışmalar yapıldığı bilinse de, savaşan tarafların ticari deniz trafiğini tehdit eden saldırıları henüz tamamen durdurmuş olmadığı net bir şekilde görülüyor.

Romanya ve Bulgaristan’ın Münhasır Ekonomik Bölgelerinde bu denli yakın aralıklarla yaşanan saldırılar, mevcut diplomatik girişimlerin tek başına caydırıcı olmakta zorlandığını gözler önüne seriyor.

Güvenlik İçin Acil Çağrı

Uzmanlar ve denizcilik çevreleri, Türk deniz ticaretinin ve Türk denizcilerinin can güvenliğinin sağlanması adına diplomatik çabaların yanı sıra daha ileri düzeyde koruyucu, caydırıcı tedbirlerin ve yaptırımların süratle masaya yatırılması gerektiğinin altını çiziyor.

Karadeniz'deki bu yeni güvenlik krizinin nasıl bir diplomatik ve askerî yanıta sahne olacağı önümüzdeki günlerde yakından takip edilecek.

Bu gelişmeler ışığında, Türkiye'nin deniz güvenliğini artırmak adına atabileceği ek tedbirler hakkında detaylı bilgi hazırlamamı ister misiniz?

Yorum Yazın

Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.