EKONOMİ

Borsa Uzmanları Derneği ve Başkanı Ali Aydemir’den Piyasalara "Proaktif Tedbir" Çağrısı

|
369726 Görüntüleme
İSTANBUL – Küresel piyasalarda artan jeopolitik riskler ve İran merkezli gerilimlerin finansal sisteme yansımaları sürerken, Borsa Uzmanları Derneği (BUD) ve Başkanı Ali Aydemir, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından alınan önlemlerin devam etmesi yönünde önemli bir açıklamada bulundu.
Borsa Uzmanları Derneği ve Başkanı Ali Aydemir’den Piyasalara "Proaktif Tedbir" Çağrısı

Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz hafta önerilen proaktif yaklaşımın yerindeliği vurgulanırken, risklerin henüz dağılmaması nedeniyle mevcut tedbirlerin sürdürülmesinin hayati önem taşıdığı belirtildi.

SPK Tedbirleri 13 Mart’a Uzatıldı

Borsa Uzmanları Derneği’nin dikkat çektiği risk unsurlarını değerlendiren Sermaye Piyasası Kurulu, 8 Mart 2026 tarihli ve 13/473 sayılı kararıyla piyasayı korumaya yönelik önlemlerin süresini uzattı. Buna göre;

  • Açığa Satış Yasağı: Borsa İstanbul pay piyasalarında uygulanan açığa satış yasağı devam edecek.

  • Özkaynak Esnekliği: Kredili sermaye piyasası işlemlerinde özkaynak oranının esnetilerek uygulanmasına yönelik tedbirler korunacak.

  • Son Tarih: Söz konusu uygulamalar 13 Mart 2026 tarihi seans sonuna kadar geçerli olacak.

Ali Aydemir: "Piyasa Dinamikleri Gözetilmelidir"

Borsa Uzmanları Derneği Başkanı Ali Aydemir, finansal piyasaların diğer gelişmekte olan piyasalara göre daha dengeli bir seyir izlediğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz hafta alınan yerinde kararlar sayesinde yatırımcı açısından daha öngörülebilir bir süreç yaşanmıştır. Jeopolitik risklerin azalıp küresel tansiyonun düşmesine kadar bu proaktif yaklaşımın sürdürülmesinde fayda bulunmaktadır. Ülkemiz varlıklarının sistemik risklerden korunması amacıyla yapısal önlemlerin piyasa dinamikleri gözetilerek hayata geçirilmesi yerinde olacaktır."

Global Media’dan Teşekkür Mesajı

Öte yandan, sektörün önemli paydaşlarından Global Media Yayın Platformları A.Ş., sermaye piyasalarının istikrarı için gösterilen çabalara kayıtsız kalmadı. Kurumdan yapılan açıklamada, "Borsa Uzmanları Derneğine ve başkanı Ali Aydemir’e sermaye piyasalarına vermiş olduğu emekten dolayı teşekkür ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Dernek, süreç boyunca TCMB, SPK, BIST ve BDDK gibi ilgili tüm kurumlarla eşgüdüm içinde çalışmaya ve gerekli desteği vermeye hazır olduklarını yineledi.

Yorum Yazın

Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.