GÜNDEM

Tercih Edilmeyen Okullar ve Çözüm Önerileri Doç.Dr. Devrim Alkaya Yazdı..

hüseyin okumuş
42075 Görüntüleme
24 Ağustos 2023 23:59
Son Güncelleme: 24 Ağustos 2023 23:59
 Makina, inşaat , çevre , gıda gibi önemli ve okunabilir dalların sıfır çekmiş olması üniversitenin kurulduğu kentte tanınmadığı anlamına gelir. Örneğin Adiyamanda Adıyamanli makina mühendisi olmak isteyen 20 genç yokmudur da okul sıfır çekiyor? Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonrası yapılan tercihlerin ardından çok sayıda bölümde boş kontenjanlar kaldı, bazı bölümleri ise tek bir öğrenci bile yazmadı
Tercih Edilmeyen Okullar ve Çözüm Önerileri Doç.Dr. Devrim Alkaya Yazdı..

Ek yerleştirme imkanlarını kaçırmamak lazım.
İlk 300 bine giren gençler yıllarınızı heba etmeyin girip okuyun.

Bir yazı görseli olabilir

İş sorunu, yetki sorunu, tanınırlık gibi unsurlar nedeniyle öğrenciler haklı olarak bazı bölümlerden çekiniyor ve okumak istemiyor. Oysa gıda ile ilgili işletmecilik yapanların çocukları neden gıda mühendisliği okumaz düşünmek gerek? 

Bugün binlerce arıtma tesisi, çevre laboratuvarı var. Bu işletmelerin çocukları neden çevre mühendisliği okumaz? 

Bizler Anadolu kültürünü kaybettikçe aile işletmelerine de sahip çıkmaz olduk. Aile işletmeleri  nesilden nesile büyüyecekken  çocukların sahip çıkmaması nedeniyle  kapanıp gidiyor. Oysa tecrübe dünyanın en önemli meslek bilgisi. 

Mühendislik bölümlerinin sıfır çekmesi durumumda o meslek ile önlem alınması gerekirken  ceza gibi bir uygulama var. Bölüm kapatılıyor. Oysa cezalanan o yöre halkı ve gençler oluyor.  O mesleğin ülkemizde tamamen ölümü oluşuyor. 

Bugün yerbilimleri bölümleri çoğunlukla kapandı oysa bizim gibi bir inşaat, maden ülkesinde yerbilimlerine olan ihtiyaç hiç bir zaman bitmez. 

Şimdi aynı tehlike gıda ve çevre mühendisliği için oluştu. Oysa sağlıklı gıda üretimi ve verimlilik için iyi yetişmiş gıda mühendisi ihtiyacımız hiç bitmez. 

Sağlıklı bir çevre için çevre mühendisine ihtiyacımızın bitmeyeceğini de aşikar. Ancak çoğu okul kontenjanı doldurmadı veya sıfır çekti. 

Şu an gençler yazılım, bilgisayar gibi bölümlere rağbet gösteriyorlar. Çok da haklılar ancak diğer mühendislik dalları da çok kıymetli. 

Mühendislik bölümleri için vok gerekli, kıymetli demek gençler için çözüm oluşturmuyor. Yeni çareler üretmek gerek. Aklıma gelen iki öneriyi sizlerle paylaşayım. 

Bilgisayar her meslek tarafından bilinmeli, her mesleğe yönelik ayrı ayrı bilişim, bilgisayar programlama, yapay zeka vb  mastır programları açılmalı. O durumda her mühendislik alanında gelişim hızla sağlanabilir. Hangi dalı okursa okusun bilişim konusunda uzmanlaşabileceğini bilen gençler tercihten cekinmeyecektir
 
İkinci önerimde; 
İlk 300 bine giren mühendislik okusun gibi bir kural var. Bu kural okulların dolmasını engelliyor. Lise eğitimi kötü olan bir gencin ileriye yönelik umutları maalesef yok oluyor. İlk 300 bine girememenin tek sebebi çocuklar değil. Öğretmensiz okullar,  özel ders ve dersane görmemiş gençler için üniversitelerde 1 yıllık hazırlık programları açılabilir. Kazandığı mühendislik dalına göre temel matematik,  temel fizik, kimya, biyoloji, Türkçe, bilim tarihî, sanat , tasarım vb dersler ile bir yılda liseden gelen eksikleri giderilebilir. Hazırlığı başaramayan evine döner. Bizim kötü eğitim almış gençleri de eğitmek gibi bir görevimiz var. Böylelikle ülkemizde ne yerbilimleri ne gıda ne de çevre gibi çok önemli alanlarda meslek adamı eksiği doğmaz, okullarımız boş kalmaz. Bir bölüm kolay kurulmuyor. 

Gençlerin önünü açalım. Meslek sahibi olmasını sağlayalım. Kapalı bölümler ile büyük bir kaynak israfı oluşuyor.  Hep birlikte yeni çareler düşünelim. 

Doç.Dr. Devrim Alkaya 
İnş.Yük.Müh. & Kamu Yöneticisi

Fotoğraf açıklaması yok.

Yorum Yazın

Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Belediyeler hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.