GÜNDEM

"Fındık, Çay ve Orman Tehlikede!" – 36 Karadeniz STK’sından Meclis’e Zeytinlik Uyarısı Geldi

hüseyin okumuş
371988 Görüntüleme
07 Temmuz 2025 13:13
Son Güncelleme: 07 Temmuz 2025 13:13
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmeye başlanan ve kamuoyunda "Süper İzin" olarak anılan "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", Karadeniz’de büyük tepkiyle karşılandı. Karadeniz Bölgesi’nden 36 sivil toplum kuruluşu, zeytinliklerin ve doğal alanların madenciliğe açılmasını öngören bu düzenlemeye karşı ortak bir açıklama yayımlayarak, “Toprağımızı, suyumuzu, tarım alanlarımızı savunmak boynumuzun borcudur” mesajı verdi.
"Fındık, Çay ve Orman Tehlikede!" – 36 Karadeniz STK’sından Meclis’e Zeytinlik Uyarısı Geldi

“Zeytinlikler, yaylalar, ormanlar tehdit altında” Karadeniz’in dört bir yanından gelen STK’lar, teklifin yasalaşması halinde Fatsa, Giresun ve Artvin gibi şehirlerdeki olumsuz madencilik tecrübelerinin daha da büyüyeceğine dikkat çekti. Açıklamada, “Bu kanunun Meclis’ten geçmesi halinde, tarım alanlarımız, doğal varlıklarımız ve kültürel mirasımız telafisi mümkün olmayan zararlar görecek” denildi.

“Fındık ve çay üretimi büyük tehdit altında” STK’lar açıklamalarında Karadeniz’in tarımsal gücüne de vurgu yaptı. Türkiye’nin fındık üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan Ordu ve Giresun’un dünya fındık rekoltesine katkısı yaklaşık 2.3 milyar dolar olarak belirtilirken, Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin’deki çay üretiminin ülke ekonomisine yıllık katkısının 6 milyar doları aştığına dikkat çekildi.

TEMA Vakfı verilerine göre bölgedeki illerin büyük bölümü maden ruhsatlarıyla kaplı durumda. Örneğin Gümüşhane’nin yüzde 93’ü, Giresun’un yüzde 85’i ve Rize’nin yüzde 82’si maden arama ve işletme ruhsatlarıyla ruhsatlandırılmış durumda.

“Ekosistemler yatırım uğruna yok edilemez”

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

> “Çevre Kanunu, Maden Kanunu, Mera Kanunu gibi temel düzenlemelerde yapılacak bu değişiklikler; kamu mülkiyetindeki ormanları, zeytinlikleri, tarım alanlarını ve doğa koruma alanlarını yatırım odaklı, doğaya zarar veren bir yaklaşımla şekillendirmektedir. Bu durum sadece doğayı değil, yerel halkın geçim kaynaklarını ve yaşam kalitesini de doğrudan tehdit etmektedir.”

“TBMM'ye çağrımızdır: Bu yasa geri çekilsin” Açıklamanın sonunda TBMM’deki tüm milletvekillerine çağrı yapıldı:

> “Bu yasa teklifinin geri çekilmesini talep ediyoruz. Bölge halkının sesine kulak verilmesini, zeytinliklerin, ormanların, su kaynaklarının ve tarım alanlarının korunmasını istiyoruz. Toprağımızı savunmak, memleketimize karşı boynumuzun borcudur.”

Açıklamada imzası bulunan 36 kurum 

Ankara Fatsalılar Kültür Ve Yardımlaşma Derneği,

Amasya İli Dernekler Fedarasyonu,

Akkuş Yardımlaşma Derneği,

Avrasya Basın Yayın Birliği İzmir Şubesi

, Aarhavi Doğa Koruma Platformu

Beykoz Giresunlular Derneği,

Çatalağaç Köyü Derneği,

Çepni Dernekler Federasyonu,

Fatsa Ilıcalılar Kültür Ve Dayanışma Derneği,

Gümüşhane Kürtün Çepni Derneği,

Giresun Çanakçı Derneği, Gümüşhacıköy Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği,

Giresun Eynesil Kemaliye Köyü Yardımlaşma Ve Kalkındırma Derneği,

Gümüşhaneliler Kültür Sanat Çevre Ve Sosyal Dayanışma Derneği (GÜDAP),

Gümüşhane Şiran İnözü Yardımlaşma Derneği,

Güzel Ordu Kültür Sanat Vakfı,

Harşit Vadisi Platformu,

İkizdere Çevre Derneği,

İstanbul Artvin Dernekler Federasyonu,

İstanbul Artvin Çevre Platformu,

İstanbul Demokrat Ordulular Platformu (İDOP),

İstanbul Demokrat Ordulular Derneği,

İstanbul Fatsalılar Kültür Ve Yardımlaşma Derneği,

İstanbul Giresunlular Çevre Kültür Ve Dayanışma Derneği,

İstanbul Üsküdarlı Giresunlular Derneği,

Karadeniz İsyandadır Platformu,

Loç Vadisi Platformu,

Mesudiye Çevre Derneği,

Mesudiyeliler Derneği,

Ordu Çepni Derneği,

Ulubeyliler Derneği,

Üsküdar Ordulular Derneği,

Tirebolu Karaahmetli Köyü Derneği,

Türk Dünyası Konfedarasyonu,

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Merkez,

Yeşil Artvin Derneği,

Yeşil Doğa Koruma Derneği  adına yapılan ortak açıklamada, şunlar kaydedildi: “Son günlerde gündemde olan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 2/3159 Esas Numaralı Kanun Teklifi, 20 Haziran 2025 tarihinde TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndan geçmiş ve ilerleyen günlerde TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya sunulması planlanmaktadır. Ancak aşağıda imzası bulunan Karadeniz Bölgesi Dernek ve STK’ları olarak süreç tarafımızca kaygı ile takip edilmektedir. Teklifte yer alan düzenlemeler, Çevre Kanunu, Maden Kanunu, Mera Kanunu, Elektrik Piyasası Kanunu ve Yenilenebilir Enerji Kanunu gibi temel yasalarda geri dönüşü zor değişiklikler öngörmekte; Türkiye’nin ormanları, zeytinlikleri, tarım alanları ve doğa koruma alanları başta olmak üzere kamu mülkiyetindeki ekosistemleri yatırım odaklı ve doğaya verilecek, zararları hiçe sayan bir çerçevede yeniden şekillendirmektedir.

Yöremizin temel ürünü olan fındığın, çayın ve birçok kritik tarımsal ürünün yanında, ormanlarımızın, yaylalarımızın, su kaynaklarımızın, sulak alanlarımızın, sit alanlarımızın ve kültür varlıklarımızın hukuki, bilimsel ve idari koruma kalkanları büyük ölçüde zayıflatılmaktadır.

"FINDIĞIN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI YILLIK YAKLAŞIK 2.3 MİLYAR DOLARDIR"
Karadeniz 200 bin yıllık doğal orman örtüsü ile en önemli temiz su kaynaklarına sahip, eşsiz güzellikleri ve sağladığı faydaları buraya sığdıramayacağımız özelikte bir bölge olduğunu kanıtlamaktadır Bölge tarımsal üretim ve ihracatta ülke ekonomisi için önemli bir rol oynamaktadır. Ordu, ’Oksijen Diyarı’ olarak anılmaktadır ve tüm dünya fındığının yüzde 20’sini üretmektedir. Giresun ili ile beraber tüm dünya fındık rekoltesinin yaklaşık yarısı bu iki ilimizden çıkmaktadır. Fındığın ülke ekonomisine katkısı yıllık yaklaşık 2.3 milyar dolardır. Turizm gelirleri günden güne artmaktadır. Yine Trabzon, Giresun, Rize ve Artvin'de çay üretimi ekonomimize 6 milyar dolar üzerinde katkı sağlamaktadır. TEMA Vakfı verilerine göre Ordu'nun yüzde 74'ü, Giresun'un yüzde 85'i, Trabzon'un yüzde 77 si, Rize'nin yüzde 82'si, Tokat'ın yüzde 46'sı, Gümüşhane'nin yüzde 93'ü ve Artvin'in yüzde 71’i, maden ruhsatları ile ruhsatlandırılmıştır.

Unutulmamalıdır ki, son yıllarda iklim ve gıda krizi tüm dünyanın gündemindeyken; fındık ve çay başta olmak üzere bölgemizin tarım potansiyeli, gıda güvencesi ve yerel ekonomik sürdürülebilirlik açısından bu kanun teklifi çok ciddi tehditler içermektedir. Söz konusu kanunun Meclis'ten geçmesi halinde, Fatsa, Giresun ve Artvin’de altın madeni ve metalik madencilik faaliyetlerinden edindiğimiz acı deneyim de göz önüne alındığında, yöremizin kültürel ve doğal varlıklarını, tarım alanlarını ciddi zararlara uğratacak ve geri dönülemez tahribatlara neden olacak madencilik faaliyetlerinin önünün açılacağı aşikardır.

"TARIM ALANMARIMIZI SAVUNMAK MEMLEKETİMİZE KARŞI BOYNUMUZUN BORCUDUR" Oysaki yöremizin doğal ve kültürel varlıkları gerek iktisadi gerekse de manevi olarak madenciliğe heba edilemeyecek kadar değerlidir. Bu nedenledir ki toprağımızı, su kaynaklarımızı, ormanlarımızı, yaylalarımızı, tarım alanlarımızı savunmak memleketimize karşı boynumuzun borcudur. Bu nedenle Karadeniz Bölgesi dernek ve STK’ları olarak; kanun teklifinin geri çekilmesini talep ediyor, ve TBMM’deki tüm milletvekillerini bu sorumlulukla hareket etmeye davat ediyoruz.”

 

Yorum Yazın

Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Belediyeler hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.